Ne propustite:

BOLOGNESE TORTA

Sastojci:

  • 400 g rigatoni paste
  • 100 g ribanog parmezana
  • 200 g ricotta sira
  • bolognese umak napravljen od cca 700 g mesa
  • 100 g gaude

Priprema:

U posoljenoj vodi skuhajte pastu al dente. Nemojte ju prekuhati jer vam nece stajati uspravno kada ju budete slagali u kalup. Properite u hladnoj vodi i dobro posusite. Pripazite da vam ne ostane vode unutar paste jer ce tokom pecenja iscuriti i raspadati se kada se izreze komad torte. U suhu pastu dodajte 2 zlice maslinovog ulja i protresite da se ne zaljepi.

U receptu je pisalo da se nariba parmezan u komadu i da cini veliku razliku od onog ribanog iz vrecice. Nisam imala parmezana u komadu pa sam koristila ovaj iz vrecice. Istresite cijelu malu vrecicu i protresite. Nemojte mijesati kuhacom da vam se ne ostete rigatoni.

Slazite pastu u kalup, uspravno jedan uz drugi. Od sira ce se sami lijepiti jedan za drugi i lijepo stajati.

Premazite cijeli sloj biskvita sa ricottom i na to istresite umak. Probajte i sir i umak sto laganije i sto dublje u pastu nagurati. Sto se vise oko toga potrudite, bice vam bolji presjek. Sve ce se spustiti niz rigatone.

Zapecite 15 minuta na 200 stepeni, izvadite i pospite naribanom gaudom i ponovo vratite na 15-ak minuta da se sir zapece.

U receptu je stajalo da se na zapecenu tortu izreze jedna mozzarella pa na nju gauda ili neki drugi topljeni sir. Meni se osobno mozzarella nije dopala pa sam ju kasnije izbacila sa popisa. Puno se stvrdne kada se torta ohladi i zavrsim sa gumenim slojem.

Pospite nasjeckanim persunom i posluzite toplo.

Recept od: Mubera Lemic Zivojevic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.