Ne propustite:

ŠTA SE DESI SA VAŠIM TELOM NAKON TRENINGA

Saznajte šta se dešava s vašim telom posle samo jednog treninga!Nasleđujemo DNK od roditelja, ali životni faktori kao što je vežbanje mogu da igraju veliku ulogu u “paljenju” određenih genakičma, vežbanje, thinkstockKada odlučite da počnete da vežbate, prvih nekoliko dana će vas sve boleti, ali čak nakon prvih ne baš intenzivnih treninga, vaše telo se menja na bolje i zato nemojte da odustanete od vežbanja.

Vaša DNK može da se promeni

U studiji iz 2012. godine, švedski istraživači su otkrili da kod zdravih, ali neaktivnih odraslih osoba koje samo nekoliko minuta vežbaju može da dođe do promene u genetičkom materijalu njihovih mišićnih ćelija. Nasleđujemo DNK od roditelja, ali životni faktori kao što je vežbanje mogu da igraju veliku ulogu u “paljenju” određenih gena.

Bolje ste raspoloženi

Kada počnete da vežabate, vaš mozak počinje da ispušta raznovrstan broj neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje, poput endorfina i seratonina, koji su već poznati kao ključni u borbi protiv loše volje i depresije.

Možete da se zaštitite od dijabetesa

Isto kao suptilne promene na DNK-u, male promene u načinu kako se masnoće metabolišu u mišićima mogu da se dogode nakon vežbanja. U studiji iz 2007. godine navodi se da jedan trening smanjuje taloženja masnoća u mišićima, čime se zapravo poboljšava osetljivost na insulin. Manja osetljivost na insulin može da dovede do dijabetesa.

Imaćete bolji fokus

Talas krvi u mozak kada počnete da vežbate poboljšava rad moždanih ćelija, zbog čega ste više fokusirani kada završite trening. Istraživači su otkrili da postoji povezanost između fokusa i koncentracije i vežbanja, koje može da traje i samo desetak minuta.

Stres polako nestaje

Istraživači iz Amerike su ustanovili da samo 14 odsto ljudi vežba kako bi smanjilo stres. Čak i ako vam je samo vežbanje stres, treninzi smanjuju negativnost, jer podstiču bolji protok krvi u mozgu i poboljšavaju stvaranje endorfina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.