Ne propustite:
Mala zakusta

MALA ZAKUSKA KOJA DOKAZANO PRODUŽUJE ŽIVOT

Oni koji redovno jedu orašaste plodove imaju manje šanse da umru od raka i srčanih bolesti. Zapravo, imali su manje šanse umrijeti od bilo kojeg uzročnika tokom 30-godišnje studije, poručuju naučnici s Harvarda.

Ispitivanje provedeno na 119.000 muškaraca i žena pokazalo je da oni koji gotovo svakodnevno jedu orašaste plodove imaju 20 posto manje šanse umrijeti tokom trajanja istraživanja nego oni koji nikad ne jedu orašaste plodove. I kod onih koji su nešto rjeđe jeli orašaste plodove, rizik od prijevremene smrti također se smanjio, a postotak je bio direktno povezan s tim koliko su ih često jeli.

Rizik od smrti zbog srčanih bolesti pao je za 29 posto, a rizik od smrti zbog raka za 11 posto među onima koji su orašaste plodove jeli sedam ili više puta sedmično, u poređenju s ljudima koji ih nikad nisu jeli.

Američko udruženje za zdravlje srca (The American Heart Association) preporučuje četiri porcije nezasoljenih, sirovih orašastih plodova tjedno. Jedna porcija iznosila bi oko 42 grama orašastih plodova (23 badema) ili dvije kašike čistog maslaca od kikirikija.

Koji su najbolji?

Kikiriki, bademi, orasi, indijski oraščići i pistacije. Jedite ih kao grickalice ili dodajte u jela i salate.

Da li debljaju?

Orašasti plodovi puni su vrijednih hranjivih tvari, ali imaju i nešto više kalorija. Jedna porcija kikirikija ili badema donosi oko 240 kalorija. ‘Pa ipak, pokazalo se da je percepcija da orašasti plodovi debljaju sasvim pogrešna jer rezultati ove studije pokazuju baš suprotno’, rekla je voditeljica studije dr. Ying Bao s Harvarda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.