Ne propustite:
Čišćenje lica

OČISTITE LICE OD AKNI

AKNE Higijena lica

Neke osobe imaju manje ili više problema sa bubuljicama, ali nije u pitanju samo nedostatak higijene. Ipak higijena lica i kože uopšte je veoma važna, radi uklanjanja nečistoća koje se neminovno nakupe. Potrebno je umivanje ujutro i uveče sapunom koji je adekvatan za ovu namenu. Ako istrajete i redovno umivate svoje lice značajno ćete doprineti da bolje izgleda. Umivanjem se otklanjaju nečistoće i bakterije koje izazivaju bubuljice. Ako se šminkate, nemojte spavati sa šminkom na licu, jer lice može da bukne.

Sapuni i losioni za lice

Dobro je koristiti preparate, sapune i losione (za umivanje i čišćenje lica) koji sadrže benzoil peroksid, sumpor, salicilnu kiselinu, azelatnu kiselinu, retinoide itd. Dokazano je da ovakvi preparati čiste lice od akni. Neki od ovih preparata su korisni za piling i regeneraciju kože lica. Vrlo je važan i procenat u kome se ova jedinjenja nalaze u preparatima. Preparati za lice treba da budu dovoljno blagi da ne izazivaju neželjene reakcije u vidu crvenila lica i slično. Bilo bi poželjno da se pre upotrebe konsultujete sa vašim dermatologom, da vam on preporuči šta je za vas dobro i pridržavate se uputstva za upotrebu. Postoje i antibiotski preparati i kreme koje deluju na bakterije na licu i koje prepisuje lekar u slučaju potrebe.

Sredsva protiv akni koje možete napraviti kod kuće

Rastvoriti sodu bikarbonu u malo vode i mešati dok se ne dobije nešto kao gel ili pasta. Naneti na mesta gde su akne i ostaviti preko noći, a ujutru isprati.
Nekom pomaže da na bubuljicu namaže pastu za zube u malom sloju i ona deluje tako što isušuje bubuljicu.
Aspirin u prahu pomešajte sa vodom i nanosite na ugrožena mesta. Smiruje bubuljice i smanjuje crvenilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.