Ne propustite:
Vjezbe

ŠTA SVAKA ŽENA TREBA ZNATI O VJEŽBANJU

Vežbanje prilagodite svom menstruacijskom ciklusu To nije nešto o čemu biste morali raspravljati u teretani, no ako ste u drugome delu menstruacijskog ciklusa, to je odličan razlog za energično vežbanje na steperu. Studija s Adelaidskog univerziteta u Australiji otkrila je da žene koje u to vreme vežbaju, kadasu nivo estrogena i progesterona najviši, pretvaraju više masti u energiju, što dovodi do gubitka kilograma i manjeg umora nakon vežbanja.
Proverite željezo Studija Sveučilišta Cornell u SAD-u otkrila je da je ženama s niskom razinom željeza u krvi – ali ne toliko niskom da bi ih se svrstalo među anemične – puno teže održati režim vežbanja nego ženama s normalnim nivoom željeza.

Posumnjate li da je to razlog zašto se lako umarate posjetite svog lekara opšte prakse, koji vam može propisati dnevni dodatak prehrani od 100 mg željeza, što može udvostručiti stepen izdržljivosti prilikom vežbanj a kod žena koje imaju blago pomanjkanje željeza. No upamtite da je riječ o leku koji se izdaje na recept i koji treba uzimati samo uz savetovanje s lekarom. Osim toga, dobri prehrambeni izvori željeza uključuju crveno meso i jaja. Ako uz obroke pijete sok od agruma, poboljšaćete apsorpciju željeza iz hrane koja njime obiluje, kao što je pasulj ili zeleno lisnato povrće.

Ignorišite ogledala u teretanama. Arhitekti za unutrašnje uređenje prostora u teretane i slične klubove često postave ogledala, misleći kako ćete se hteti gledati dok vežbate. To može biti korisno za praćenje tehnike izvođenja vežbi, no ako se gledate u ogledalo, to takođe može raditi protiv vas. Jedna je studija otkrila da su žene koje su vežbale ispred ogledala bile manje smirene i umornije, za razliku od onih koje su vežbale bez njega.

Izbegavajte programe vežbanja poznatih osoba Ako ste ikada kupili videokasetu ili DVD s programom vežbanja, jeste li izabrali onaj s nekom poznatom osobom? Stručnjaci smatraju da super vitke manekenke savršena mišićnog tonusa koje predstavljaju taj program u stvari mogu negativno uticati na vašu motivaciju, rušeći vam samopouzdanje u postizanju ciljeva vežbanja. Zašto? Zato što one naoko pojačavaju prividno nepremostiv jaz između božica vežbanja i » stvarnih « žena. Ako želite motivirajući program vežbanja na videokaseti ili u teretani, trebali biste potražiti učitelja s kojim se osećate opušteni. Pronađite nekoga tko poseduje znanje o pravilnom izvođenju vežbi i kome je, kao i svima nama ostalima, neophodno vežbanje kako bi izgledao najbolje što može.

Možete ujedno biti i zdravi i teški Mnoge žene misle kako su preteške da bi vežbanjem osetile ikakvo poboljšanje; druge se obeshrabre kad ne vide značajan gubitak kilograma nakon jedne sedmice vežbanja. No najveće poboljšenje koje se postiže vežbanjem jeste očuvanje zdravlja srca. A istraživanja pokazuju da je glavni predznak srčane bolesti količina aktivnosti u vašem životu, a ne vaša težina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.