Ne propustite:
Grejp

8 NAMIRNICA KOJE ZIMI ČUVAJU KOŽU

Voditi računa o koži je definitivno jedan od zimskih prioriteta. Promene u temperaturi, nedostatak vlažnosti vazduha, hladnoća, itd. su faktori koji je isušuju i maltretiraju. Međutim, određene namirnice mogu da vam pomognu da održavate vašu kožu u dobrom stanju sve dok se ne prođu zimski meseci.

GREJPFRUT

Crveni grejpfrut je dobio svoju boju od likopena, karetenoida koji pomaže u održavanju kože glatkom. Jedna studija pokazala je da osobe koje imaju visok nivo likopena u krvi, imaju zdraviji i ujednačeniji ten. Likopen se može naći i u paradajzu, šargarepama, dinji i crvenim paprikama.

KAFA

Unošenjem jedne šoljice kafe dnevno smanjuje se rizik od dobijanja raka kože. U jednoj studiji Evropskog centra za prevenciju raka se kaže da se osobe koje su redovno pile kafu bile manje sklone ovom tipu kancera. Uzimajte običnu kafu, ona bez kofeina nema iste beneficije.

ČAJ

Istraživanja su pokazala da kofein iz čaja pomaže u zaštiti kože od kancera. Ovo jedinjenje ubija oštećene ćelije i blokira protein koji je kancerogenim ćelijama neophodan da se prošire.

ŠARGAREPA

Šargarepe sadrže beta-karoten i likopen, koji pomažu koži da blokira UV zrake. U jednom istraživanju, osobe koje su tokom 12 nedelja uzimale 2 šolje soka od šargarepe dnevno, imale su 50 procenata manje oštećenja na koži.

TUNJEVINA

Ova riba je bogata omega 3 masnim kiselinama, koje čine kožu mladolikom i blistavom, ali i pomažu u prevenciji raka. Osim ovoga, omega 3 koja je prisutna u nekim ribama, pokazala je da čuva kolagen u slojevima kože zbog kog ona deluje čvršće. Preporučuje se konzumiranje ribe dva puta nedeljno, jer je dobra za kožu, ali i za prevencije srčanih bolesti.

BROKOLI

Brokoli je bogat vitaminom C koji igra značajnu ulogu u prevenciji bora i ostalih promena na koži koje dolaze sa godinama. Ovaj vitamin pomaže u uklanjanju slobodnih radikala koji nastaju na koži usled uticaja ultravioletnih zraka i pomaže u sintezi kolagena zaduženog za njenu čvrstinu.

SPANAĆ

Spanać je bogat luteinom, karotenoidom koji štiti kožu od štete koju nanose UV zraci. Prilikom kupovine ovog povrća, izaberite onaj koji stoji na površini, jer je više izložen svetlosti, jer su istraživanja otkrila da oni listovi koji su duže na svetlu imaju veću količinu vitamina C, K, i E, kao i ostalih nutrijenata.

ČOKOLADA

Čokolada, pored vina i čaja, sadrži flavonoid koji ubrzava protok krvi kroz kožu i tako je opskrbljuje potrebnim hranljivim materijama i kiseonikom, koji su najznačajniji za zdravlje naše kože. Uzimanjem 1 šolje tople čokolade na dan tokom 12 nedelja znatno će vam se poboljšati tekstura kože.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.