Ne propustite:
5 namirnica za niži holesterol

5 NAMIRNICA ZA NIŽI HOLESTEROL

Pet životnih namirnica redovno korišćenih u ishrani doprineće da nivo holesterola u organizmu bude zadovoljavajući: zob, crveno vino, losos i masne ribe, orasi i pasulj imaju to blagotvorno dejstvo.

– Zob je veoma korisna za zdravlje, posebno ako se jede ujutro. Dve porcije dnevno smanjuju nivo holesterola za 5,3 odsto u samo šest nedelja. Zob sadrži supstancu beta-glukan, koja apsorbuje loši holesterol.

– Crno vino ima važan efekat za nivo holesterola. Dve čaše crnog vina nedeljno će znatno doprineti njegovom smanjenju.

– Losos i masne ribe se takođe preporučuju u ishrani. Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama i pravo je čudo prirode kada je u pitanju njegov efekat na zdravlje. Konzumiranjem lososa sprečavaju se infarkt, moždani udar i visok nivo holesterola. Korisno je jesti sardine i haringe, jer se time povećava nivo dobrog holesterola za četiri odsto.

– Orasi sadrže mononezasićene kiseline i odličan su izvor potrebnih zdravih masti. Orasi su prirodni i nisu hemijski obrađeni, tako da su i zbog toga zdrava i hranljiva opcija u ishrani.

– Pasulj je odličan za zdravlje srca. Pola šolje pasulja dodatog u ishranu pomaže u smanjenju nivoa holesterola za osam odsto. Ta količina predstavlja i zadovoljavanje jedne trećine dnevne potrebe za dijetetskim vlaknima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.