Ne propustite:
Pilula za dan posle ima i neželjene efekte - Vrhunski Recepti

PILULA ZA DAN POSLE IMA I NEŽELJENE EFEKTE

Iako je tu da vas u poslednjem trenutku izvuče iz nezgodne situacije, pilula za dan posle ipak može loše uticati na vaš organizam.

Postoji nekoliko situacija u kojima biste mogli da popijete pilulu za dan poslije. Možda je tokom odnosa pukao kondom, zaboravili ste da popijete pilulu ili ste pogrešno izračunali ciklus ovulacije. U svakom slučaju, ova pilula je aktivna tokom pet dana od nezaštićenog odnosa i sprečava nastajanje trudnoće.

Kako pilula funkcioniše

Ona sadrži visok nivo hormona (najčešće hormon progestin, ali hitna kontracepcija ponekad sadrži i estrogen pored progestina), što zaustavlja ovulaciju. Sprečavajući vaše jajnike da oslobode jajašca, pilula sprečava da zatrudnite.

Očekujte neželjene efekte

Nakon što popijete pilulu, možete u toku 24 časa osetiti neke simptome — i oni nisu nimalo prijatni. Žene koje su koristile pilulu za dan posle osećale su mučninu, bol u donjem stomaku, povraćale su, imale su glavobolje, a žalile su se i na iscrpljenost kao i na osetljivost dojki.

Malo krvarenja je normalno

Možete iskusiti tzv. atipični period, koji podrazumeva malo krvarenja nakon što ste popili hitnu kontracepciju. Međutim, ako krvarenje potraje nekoliko dana i umjesto da se smanjuje postaje obilnije, posjetite doktora.

Kako utiče na vas

Iako efekti pilule variraju od žene do žene — neke se dobro osećaju, dok druge ne baš — vjerovatno je najbolje sačekati nekoliko dana prije nego što napravite velike planove za naredne dane. Za svaki slučaj.

Ne koristite pilulu za dan posle kao redovnu kontracepciju

Ova pilula inače nema trajne efekte, ali ne koristite je iznova i iznova. To je naposletku ipak hitna kontracepcija, a praktikovanje sigurnog seksa je uvijek najbolja opcija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.