Ne propustite:
Grip mora da se odleži

GRIP MORA DA SE ODLEŽI

GRIP MORA DA SE ODLEŽI

Pogrešno lečenje gripa može dovesti do ozbiljnih upala pa je, pored prevencije, važno znati i kako pravilno lečiti ovo virusno oboljenje.

Prvi simptomi po kojima možete prepoznati da je grip napao vaš organizam su bolni zglobovi, drhtavica, začepljenje nosnih puteva i sekret iz nosa. Ovo je istovremeno i znak da treba da ostanete kod kuće, jer ako grip sa izraženim simptomima pokušate da preležite na nogama, rizikujete da se nađete na meti opasnih virusa kao što je koksaki, upozorava Olivera Bogdanović, lekar opšte prakse u Domu zdravlja „Zvezdara“. Ona napominje da je prvi uslov za uspešno izlečenje od gripa – mirovanje.

– Antiobiotici se ne uzimaju, jer je grip virusno oboljenje, a oni se koriste za lečenje bakterijskih infekcija. U slučaju gripa, terapija je simptomatska. Obavezno se uzima antipiretik ili analgetik, na primer, brufen ili paracetamol, koji pomažu da spustite blagu povišenu temperaturu. Ako temperatura traje duže od tri dana i ako je viša od 39 stepeni (kod dece od 38,5), treba obavezno da se javite lekaru – kaže dr Bogdanović.

Osim toga, bolesniku s temperaturom treba skinuti višak odeće i davati mu dovoljno tečnosti. Ljudima starijim od 40 godina savetuje se da popiju jedan aspirin dnevno, a preporučljiva je i lakša ishrana, bez puno mesa.

– Jaka hrana dodatno opterećuje organizam, pa treba smanjiti unos mesa i ubaciti što više povrća i voća u ishranu. Mogu se korisiti i multivitamini u kapsulama ili tabletama – savetuje naša sagovornica.

Ukoliko su prisutni i bolovi u grlu, čaj od žalfije može da se koristi za ispiranje, a takođe su delotvorni i propolis, žalfija u vidu spreja ili septoleta (tablete za sisanje). U slučaju pojačanog lučenja sekreta iz sinusa i nosne sluznice korisno je primeniti inhalacije, uz pomoć čajeva ili etarskih ulja eukaliptusa. Beli luk može pomoći usled svog antivirusnog dejstva, a naročito je koristan za decu koja često oboljevaju od kašlja i prehlade.

Kod prevencije gripa najvažnija je ishrana, odnosno unos dovoljne količine vitamina C i dovoljno tečnosti, pre svega kroz čajeve sa medom i limunade.

– Voće i povrće su prava riznica vitamina C. Pomorandža je prebogata ovim vitaminom, a ima ga i u drugom voću – jabukama, kajsijama, breskvama. Od povrća, treba istaći papriku (naročito crvenu), kupus, karfiol i paradajz. Pored ishrane bogate vitaminom C, u prevenciji gripa veoma je važan san. Sedam do osam sati sna dovoljno je da se organizam odmori i oporavi. Na kraju, trebalo bi izbegavati skupove sa puno ljudi, jer je grip kapljična infekcija i prenosi se vazduhom – kaže
doktorka Olivera Bogdanović.

Inhaliranje

Ako vam je zapušen nos, potrudite se da izbegnete korišćenje kapi za nos, za koje je dokazano da posle izvesnog vremena mogu ozbiljno oštetiti sluzokožu nosa. Inhaliranje ili udisanje pare može poslužiti kao prirodna alternativa. Za veliku dozu pare dovoljno je da sedite u zatvorenom kupatilu i da na tušu pustite vruću vodu. Udisanje pare može pomoći da se očiste nosne šupljine, pružajući olakšanje od curenja i osećaja zapušenog nosa. Udisanje pare čaja od kamilice, nane ili bosiljka takođe pomaže disajnim organima.

Prirodni lekovi za grip

Pranje tela sirćetnom vodom
Pre kupanja, sunđerom natopljenim sa razblaženim sirćetom istrljajte telo, zatim se istuširajte toplom vodom (ne preterano vrelom), uvijte se u zagrejan peškir i pravo u krevet.

Biljni čaj
Biljni čaj za terapijsko znojenje: 20 grama cvetova kamilice, 20 grama majčine dušice i 20 grama cvetova lipe. Ključalom vodom prelijte mešavinu. Neka odstoji 10 minuta, ocedite i popijte tri šolje na dan.

Ehinacea
Biljni preparat za koji se veruje da jača imuni sistem. Ehinacea se ne može koristiti kao prevencija, nego kao lek koji ublažava već nastale simptome. Dejstvo bi trebalo da se pokaže već posle drugog dana.

Žalfija
Grip obično prate bolovi u grlu, a umesto tableta za sisanje, koristi se ispiranje grla čajem od žalfije. Ujutru i pred spavanje preporučuje se bar 10 minuta ispiranja toplim čajem. Može pomoći i ispiranje toplom vodom sa kašičicom soli, četiri puta dnevno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.